Over Hoorn

Hoorn moet je proeven

Hoorn is ‘the place to be’ voor liefhebbers van culturele bezienswaardigheden en culinaire belevenissen. Een stad waar je geweldig kunt stappen, shoppen, sporten en socializen. Een monumentaal centrum met moderne voorzieningen, waarin mooie winkels, gezellige cafe’s en trendy restaurants zorgen voor een sfeervol straatbeeld. Dynamisch en divers.

Evenementen als de kaasmarkt, de Hoornse Kermis, Lappendag, de harddraverij en de vele andere themadagen en markten maken de binnenstad tot een bruisend centrum. Maar ook de historische haven, de stoomtram, schouwburg Het Park, de vele musea, het zwembad, de ijsbaan en de sauna zorgen er voor dat er in Hoorn altijd wat te beleven is.

www.vvvhoorn.nlwww.hoorn.nl/bezoekerstoeristen

Haven

Rondom de havens is er van alles te vinden; een oude sluis, kaas-pakhuizen en moderne jachthavens met alle voorzieningen. De aanlegsteiger ‘het Houten Hoofd’, nu veelvuldig gebruikt door de historische ‘bruine vloot’, en de Hoofdtoren dateren uit de 17e eeuw. Rondom de haven zijn diverse terrasjes, restaurants en bankjes om naar de bedrijvigheid te kijken.
www.grashavenhoorn.nl

Fietsenverhuur

Direct naast het hotel is fietsenverhuur Rent-Tour-Buy. U kunt hier fietsen, elektrische fietsen, elektrische steps, beach bikes en segways huren. Rent-Tour-Buy is dagelijk geopend van 9:00-18:00.
Rent-Tour-Buy

Westfries Museum

De schatten van het museum zijn nauwelijks onder één noemer te vatten, zo verschillend zijn ze van aard. Er is een rijk archeologisch bezit, dat door recente bodemvondsten een steeds nieuwe kijk op Hoorns verleden geeft.

Het museum heeft in de 17de-eeuwse schutterszaal vier schuttersstukken hangen, die zijn geschilderd door Jan Albertszoon Rotius. Die wanden bedekkende schilderijen geven de rijkdom van de 17de eeuw goed weer. Jan Pieterszoon Coen, grondlegger van Batavia en een – toen beroemd, tegenwoordig omstreden – bevelhebber van de VOC hangt er te kijk samen met zijn jonge vrouw Eva Ment. Uit die VOC-tijd zijn er verder navigatiemiddelen, kaarten en scheepsmodellen.

Er is verder een rijke collectie zilver, een verzameling behangontwerpen in aquareltechniek (Hoorn bezat in de 18de eeuw een bloeiende behangselfabriek), tal van curiosa, oude torenuurwerken, veel West-Friese kostuums en een collectie naïeve schilderijen. En dat allemaal in stijlkamers, een antieke tuin, ambachtenzolder en archeologische kelders.
www.wfm.nl

Speelgoedmuseum

Nabij de haven ligt het kleine Speelgoedmuseum. Een 17de-eeuws pand met houten kroonlijst en een gepleisterde onderpui met een vroeg 19de-eeuws karakter, herbergt tegenwoordig een indrukwekkende speelgoedverzameling. Antieke poppen en poppenhuizen, blikken speelgoed, miniatuurpakhuizen en ‘Dinky Toys’ staan er te kijk, maar ook puzzels en spellen treft men er aan. Een collectie, die een goede kijk biedt op de manier waarop het kind zich door de eeuwen heen altijd heeft vermaakt. Speelgoedmuseum Hoorn, Italiaanse Zeedijk 106, 1621 AK Hoorn, 0229-217589.

Museum Stoomtram

Hoorn is ook het vertrekpunt van de Museum Stoomtram die naar Medemblik pendelt. Tijdens de rit komt de tram langs fraai gerestaureerde stationsgebouwen, waar de wachtkamer en het kantoor van de stationschef geheel in de oude staat zijn teruggebracht. In de tram rijden goederenwagens mee met historische, bolle emaille reclameborden en vanzelfsprekend wordt de tram getrokken door een echte stoomlocomotief. In Medemblik kunt u, als u dat wilt, verder reizen naar Enkhuizen met het museumschip “Friesland”.
www.museumstoomtram.nl  

Winkelhart

Het winkelhart van West-Friesland, dat is Hoorn. Met een compleet aanbod van winkels biedt Hoorn de mogelijkheden voor zowel recreatief winkelen, de dagelijkse boodschappen als duurzame investeringen. Hoorn kent drie weekmarkten:
- op zaterdag in de binnenstad
- op dinsdag in de Kersenboogerd
- op woensdag in Risdam

Sprookjeswonderland

Sprookjeswonderland is een themapark nabij Enkhuizen, dat geheel in het teken staat van sprookjes. In het park worden verschillende sprookjes door middel van (bewegende) poppen en huizen uitgebeeld. Ook zijn er verschillende attracties te vinden, die tevens allen in het teken staan van verschillende sprookjes. Sprookjeswonderland ligt aan de rand van Enkhuizen, vrijwel direct aan het IJsselmeer. Het park richt zich vooral op families met jonge kinderen. De sprookjes zijn vaak in afzonderlijke huizen te zien, af en toe overdekt.
www.sprookjeswonderland.nl

Schouwburg, congrescentrum, theater

Schouwburg het Park is een veelzijdig theater met een grote zaal en een vlakke vloer zaal. Tevens is de brasserie – restaurant Midzomernachtsdroom om voorafgaand aan de voorstelling te dineren. Het restaurant kunt u uiteraard ook bezoeken wanneer u niet naar een voorstelling gaat. Per jaar zijn er 300 voorstellingen te zien in het Park.
www.parkhoorn.nl

Ballorig

Ballorig is een overdekt speelparadijs in de gemeente Hoorn voor kinderen van 0 t/m 12 jaar. Kinderen kunnen hier klimmen, klauteren, glijden, springen en spelen in de ballenbak. Voor de jongste kinderen t/m 4 jaar is er een aparte speelruimte. Terwijl de kinderen zich uitleven in het speelparadijs, kunnen de ouders of begeleiders een kopje koffie drinken of een hapje nuttigen in het restaurant.
www.ballorig.nl

Kaasmarkt

In de 19e eeuw had Hoorn één van de grootste kaasmarkten van Noord Holland. De kaasmarkt van Hoorn vertelt in samenwerking met Beemsterkaas een stuk geschiedenis in theatervorm met een marktmeester, kaaszetter, kaasdragers, handelaren, kaasmeisjes, boeren en paard en wagen. Op donderdagmiddag en donderdagavond kunt u op de Rode Steen de ongeveer een uur durende show bekijken tijdens het zomerseizoen.
www.cheesemarkethoorn.com

Meer informatie

Hoorn biedt zowel in de zomer als de overige seizoenen vele evenementen en speciale attracties. Meer informatie over de stad en zijn omgeving:
www.vvvhoorn.nl
www.mooihoorn.nl
www.hoornevents.nl 

Reserveren en beschikbaarheid

Reservation and availability

Contact

Tel: (+31 229) - 212 750
Hotel petit Nord
Kleine Noord 53
1621 JE Hoorn
info@hotelpetitnord.nl

Restaurants

Onze drie inpandige top restaurants:
Madame Cheung Asian Cuisine
Japans Restaurant Soya
MC Lounge

Hotel Petit Nord

Hotel Petit Nord ligt in het hartje van Hoorn.
Heeft de mooiste kamers en suites
en heeft 2 top restaurants in hetzelfde pand.
Madame Cheung en
Restaurant Soya.

Contact

Tel: (+31 229) - 212 750
Hotel petit Nord
Kleine Noord 53
1621 JE Hoorn
info@hotelpetitnord.nl

Restaurants

Our three indoor top restaurants:
Madame Cheung Asian Cuisine
Japans Restaurant Soya
MC Lounge

Hotel Petit Nord

Hotel Petit Nord is located in the heart of Hoorn. Has the most beautiful rooms and suites and has 2 top restaurants in the same building. Madame Cheung and Restaurant Soya.

Hotel Petit Nord Hoorn © 2021